maanantai 29. lokakuuta 2012

leib nr 2

Täna proovin siis teisest juuretisest leiba teha, sellest mille tegin veest ja ruisjahust. Hea võrdlusmomendi jaoks teen sama retsepti järgi leivad, et näha kuidas selle juuretisega tuleb maitse leivale. Seekord andsin leibadel kerkida umbes 6 tundi ja siis oli juba mingil määral kerkimist näha, maitse oli veel parem kui eelmistel leibadel. Ainuke asi mida tegin teisiti (lisaks sellele et oli eri juur) oli et lisasin sellist maltoosat sisaldavat jahu mida siin poes müüakse, ei suutnud tavalisest poest mingit normaalset linnase ekstrakti vms leida lihtsalt. Panin kaks leiba Tallinna teele vaatame mis kommentaarid sealt tulevad. Aga et mitte liiga enesekindel olla siis unustasin loomulikult võtta juurt järgmiseks korraks... Õnneks ei visanud veel ülejäänud juurt minema vaid panin juba järgmise leiva ained vaikselt valmis, et teen homme lisa ja siis tuleb loota et on meeles uus juur võtta.

Hetkel ahjus valged leivad, mis on suht lihtsa retsepti järgi tehtud ühest lehest, samal ajal siin lugesin valgetest leibadest mis on juuretisega tehtud ja plaan oleks järgmiseks mõni selline ette võtta... Pagan kui see jätkuv küpsetamine hakkab kaalu peale :)


Tänään on sitten toisen leipäjuuren tulikoke, sen minkä tein ruisjauhoista ja vedestaan. Haluan vertailla minkalainen maku tule ja kokeilen sen takia tehdä täsmällen saman ohjen mukaan leivät. Täällä kerta annoin niiten kohoa n 6 tuntia ja ne kokosikin pikkaisen ja makukin oli mun mielestaan parempi täällä kerta, en siis tehnyt mitään muuta eri tavalla ( paitsi luonollisesti että kyse oli eri juuristaan) kun lisäsin mallas jauhoja pikkaisen ihan alku vaiheessa. Laiton kaksi leipä matkalle Tallinnan, katsotaan mitä siellä sanotaan niiten maustaan. Että nyt ihan kaikki ei onnistuisi, sitten unohtin otta uuta juurta enne kuin laitoin leivät kohoman. Onneksi en heitänyt vielä pois ylijäänyta vanha juurta, nyt ei auta muu kun laita huomenna uudet leivät uunin ja toivoa että muistaan otta juurta.

Täällä hetkellä on vaaleat leivät uunissa, aika simppelin ohjen mukaan uudetssn elivotan lehdestaan, luin tässä samalla juuren tehtyista valkoisista leivistaan ja pidäsi varman seuraavaksi otta käsille hiivaleivan juuri. Hitsi kun tää jatkuva leipominen näky painossa :)





2 kommenttia:

Tiiu kirjoitti...

Tagasisedeks, et leivad olid ülihead ja kui nad oleks veel ahjusoojad olnud....

Triin kirjoitti...

no siis peate siia tulema võime teha toorest leiba