lauantai 21. elokuuta 2010

haige / sairas

Eile algas siis meie esimene korralik haigus. Eile hommikul kui Emma ärkas oli ta natukene soe, kraadisin ja kraadiklaas naitas ainult 36,5 natukene nina tilkus aga muud polnud midagi. Viisin lapse siiski lasteaeda, sest otseselt polnud tal ju midagi viga. Päeva oli läinud ilusti aga kui lasteaias oli ärganud unest siis oli ilmselt palavik kõrgemaks tõusnud, õnneks vanema läks kohe pärast unesid juba järgi. Ei teagi kas palavik oli siis juba 38,5 , sest vanaema ei olnud saanud mõõdetud palavikku. Kui lapsele järgi läsime kuskil 18 paikku, siis oli 38,6 palavik. Hea oli et olen endale ostnud sellise kraadilkaasi, millega saab last kergelt kraadida, selline millega saab kõrvast ka võtta. See annab tulemuse sekundites, muidu ei saaks vist üldse korralikult teada palju lapsel palavikku on. Meil igatahes karjutakse ja niheletakse nii palju. Kodus panime lapse magama, mõtlesin et peaks vist palaviku alandavat rohtu andma, aga mikko arvas et ei anna veel, anname öösel... no kui laps ärkas tunnipärast oli tal juba 39 palavik, siis oli küll kiirelt roht sisse ja see oli kohe näha kuidas palavik hakkas langema, laps muutus rahulikumaks. Söötsime lapsel kõhu täis ja uuesti magama ja käisime vahepeal palavikku mõõtmas siis kuskil 1,5 tunni pärast oli juba 36 midagi. Öö möödus suht rahulikult, panime voodi kõrvale tükeldadtud küüslaukku ja määrisin hanerasvasalvi, niiet enamvähem õnnestus hingamine ja sai magada. Päris mitu korda küll ärkas ja oli vaja lutti jms aga alguses kartsin, et oleks veel hullem öö tulnud. Nüüd hommikul palavikku ei ole ja laps on väga rõõmus ja energiline. Vaatame mis päev toob.

Eilen alkoi meidän ensimäinen kunnon sairaus. Aamulla kun Emma heräsi oli hän pikkaisen lämmin ja nenä vuosi, mutta ei ollut mitään muuta. Mittasin varmuuden vuoksi kuumen, mutta mittari näytti vaan 36.5. Päätin sitten että vien hänet kuitankiin tarhaan, kun ei oikein ollut mitään muuta. Tarhassa oli mennyt aamu ihan hyvin, mutta kun sieltä päiväunilta heräsi, oli taas kuuma ja varman silloin oli joo kuume, mutta kun ei ne saanut mitatu sitä eikä isoäidi saanut sitä mitättu, siis ei ole varma. Onneksi isoäidi tuli hakeman Emman unien jälkeen. Kun mentiin 18 aikana hakeman Emma mittasin kuumeksi 38,6. Silloin tultiin kotiin ja laitetin lapsi nukkumaan, mietisin veilä että pidäsikö antaa kuumeta alentava lääkettä, mutta sitten ei annettu. Kun Emma heräsi tunnin päästä oli kuume joo 39, silloin annetin nopeasti lääkettä ja silloin oikein näkyi kun kuume rupesi laskemaan. Syötetiin lapsella maha täyteen ja uudestaan nukkumaan. Laitetiin vielä makuhuoneseen pilkottua valkosipulia ja voidelin rinnuksen ja jalkapohjat hanhenrasvan voidella(auta henkitämään semmonen luonon tuote) niin sujui henkitaminen yöllä ihan hyvin. Kävin vielä mitamassa kuumetta ja noin tunti sen jälkeen kuin oli mennyt nukkumaan oli lämpö taas 36 jotain. Yöllä tuli vähään herätyä, mutta ei mennyt ihan niin kauheasti yö, kun olin pelänyt. Aamulla heräsi iloinen ja pirteä lapsi, ilman kuumetta. Katsotaan mitä päivä tuo.

1 kommentti:

A-L kirjoitti...

Olipas kiva taas kurkata, mitä sinulle kuuluu. Tuo hanhenrasva oli minulle aivan uusi juttu, sipulinkäytön tiesinkin.
Toivottavasti olette päässeet sairastamisen paremmalle puolen jo. Sitähän se on, kun koulut, tarhat ja eskarit alkavat, nuhaneniä löytyy.
Aurinkoa! al