maanantai 31. tammikuuta 2011

Emma 1,5 aastane

Oeh see aeg on siis juba käes, kui meie pisikene tibu on 1,5 aastane. Iseloomu näitamine ei ole meile kunagi probleemiks olnud aga nüüd on vahest ikka kole kange tüdruk. Meil on olnud juba paar raevukohtaust, kus lihtsalt röögitakse täiest kõrist ilma et midagi toimiks, oleme õnneks leidnud et telekas on see mis viib tähelepanu nii hästi kõrvale sellest röökimisest. Aga esimene kord kui selline röökimine oli siis oli küll imelik tunne et mis nüüd siis juhtus... Ja poes vms avalikus kohas ollakse ennast põrandale pikali ka visatud, mind ajas ennast igatahes nii naerma, et ei läinud tal see läbi vist. Muidu meil on häid aegu ja pahasid aegu, siis kui me oleme pahatujused siis me kisume mänguasju teiste käest ja kriiskame ja oleme muidu ka kole jonnakad, siis aga kui meil on hea olla siis oleme nii päikselised et anna olla. See on nii selgesti nähtav milline tuju meil on. Imelik on see et need hood ei käi üldjuhul päeavade kaupa vaid nädalate kaupa, nt kui aastavahetuse puhkus läbi sai siis oli meil veel pärast sedagi mitu nädalat suur jonn ja kius sees, sellel nädalal oleme taas olnud päikselised ja hea meelega lasteaedagi jäänud. Paar nädalat on muidu taas olnud sellist suure karjumise ja jonniga lasteaeda jäämist, tean et see nutmine on just nii kaua kui olen läinud aga ikkagi on nii tobe tunne laps sinna nutma jätta.
Riideid kasutame hetkel 86 suurus, pole veel uusi mõõtmeid saanud, need tulevad 1.2, aga usun et oleme kuskil 84-86 cm pikkad. Jalanumber on meil 22-23, päris kiiresti on see kasvanud, aastasena oli jalanumber 19 umbes kui õigesti mäletan.

Nyt onkin joo aika milloin mun pikku tyttö on 1,5 vuotias. Nyt välillä meillä on niin kankea tyttö että huh huh, oman tahdon näytäminen ei ole koskan ollut ongelmaksi. Meillä on ollut joo muutama semmoinen raivokohtaus, missä vaan huudetaan ilman että mitään autaisi eikä kauheasti tepsisi, ollaan huomattu, että telkarilla on jollain tavalla rauhoitava toime ja laitta unohtaman miksi huudettiin. Ensimäinen kerta kun se tapahtui jostain en edes muista mistä se alkoi oli kyllä ihan kumma olo, mitä nyt tapahtui?... Ja kaupassa ollaan joo latialla kans heitettu itsea, mua vaan rupesi naurataman niin paljon että se ei oikein toiminut. Yleisesti meillä on hyvijä ja huonoja aikoja, sitten kuin ollaan huonolla päällä kiskotaan toisten kädestään leluja ja huudetaan ja ollan kauhean kiukusia, sitten taas kun meillä on hyvää tuuli, sitten tule oikein aurinkokin ulos. Kiinnostava on se, että ne muutokset ei käy päivien mittaisina vaan viikkojen mittaisina kausina. Sitten kuin palatin talvilomalta oltiin niin kiukuisia ja ei halutu ollenkaan menna takasin tarhaan, mutta viime viikkolla on taas tullut aurinko kin ulos ja ollaan ihan iloisina jäänyt tarhaan ja vilkutellut äitille.
Vaateistaan käytetään koko 86, en ole vielä saanut uusia mittoja, ne pidäsi tulla 1.2, mutta uskon että ollaan n 84-86cm pitkä. Jalkakoko on meillä 22-23, aika nopsa se on kasvanut kun n 1vuotiana se oli 19.

Uued sõnad või siis kogu sõnavara, mis on 90 % soome keelne, sest 90% ajast Emma on soomekeelses seltskonnas. Räägin Emmaga 99% ajast eestikeeles ja eesti keelest ta saab väga hästi aru, niiet usun et see ei tule probleemisk tulevikus.

Uusia sanoja tai siis koko sanavarasta n 90% on suomenkielisia, kun Emma on 90% ajastaan suomenkielisessa seurassa. Puhun Emman kanssa 99% ajasta viroa ja hän ymmärtä sen täysin, niin uskon että sen ymmärtäminen ei tule tulevaisuudessa ongelmaksi.

heippa, hei-hei, moi (tervitused soome keeles)
kiitos (aitäh)
kiisu (kissa)
pudru (puuro)
auto
maito (piim)
pi-pa (leib,leibä)
akka (ankka, part)
Emma
äti (äiti, emme) - kusjuures ma ei saa aru miks ta kasutab sõna äiti, selle asemel et emme, mina seda talle õpetanud igatahes ei ole
ota kiinni (võta kinni)
potta (pissipott)
tudile (nukkumaan)
mennään (läheme)
kes se tuli? (kuka tuli)
Iah (ihaa eli aasi)
kukka (lill)
kakku(kook)
opa (sülle, syliin)
mäm-mäm (ruoka, toit)
ukko (duplo ukot, duplo mehikesed)
kiika-kaaka (kiikumine, keinuminen)
loppu (lõpp)
pipo (müts)
oota (odota)
kirja (raamat)

26 sõna, 2 väljendit ja neist u 8 eestikeelseid
26 sanaa, 2 sanonta ja niistä n 8 on vironkielisia


Sobivasti tuli eelmine nädal postis uus raamat mille olen teinud Emma piltidest.
Sopiasti tuli viimeviikolla uusi kirja Emman kuvista.

1 kommentti:

Pia K kirjoitti...

On hurjan kiinnostavaa lukea kielen oppimisesta, kun siinä on suomen lisäksi mukana viron kieli :) Hienoa että jaksat myös blogia pitää kahdella kielellä!