torstai 30. syyskuuta 2010

14 kuud/ 14 kk

kohe kui olei 13 kuud täis tõusis Emma püsti ja võttis esimese sammu. Pärast seda on jätkuvasti harjutatud püstitõusmist ilma toeta ja seismist. Samuti on tore igasuguseid asju endaees lükata ja nii kõndida. Päris iseseisvat kõndimist selle kuu jooksul veel ei toimunud, me elame kuu korraga (ehk siis järgmine kuu on uued jutud)
Korralikud haigused on ka alganud, meie laps kes esimesel eluaastal ei olnud pea kordagi haige on nüüdseks põdenud lugematud nohud, köhad, silmapõletiku, kõrvapõletiku, söönud 2 antibiootikumi kuuri, silmatilgad. Käisime esimest korda hambaarsti juures ja kõik oli hästi.
Jutustame juba palju, meil on selged erinevad sõnad:
kiisu
emme
auto
mäm-mäm - söök
kirja - raamat

oskame lugeda neljani :) see tähendab kui me ütleme yksi, siis Emma ütleb kaksi, siis ütleme kolme ja Emma neljä.

EDIT. unustasin siia kirjutada, palju asju. Me oleme loobunud lutis 100%, lasteaias on see hetkel veel kasutusel aga olen seal ka öelnud, et nad võiksid vaikselt hakata loobuma sellest. Lutipudel on meil veel kasutusel, sellest loobumine ei ole õnnestunud. Sööme ise pooled ajast, ehk siis lasteaias arvatavasti kogu aeg, kodus ma ikka aitan aeg-ajalt oma lusikaga, sest muidu kestab nii kaua ja eriti palju sööki ei jõua suhu. Muidu on nii õnnelik kui saab ise süüa ja olla suur tüdruk. Riided on 80-86, püksid on üldjuhul 80 aga pluusid hakkavad juba olema rohkem 86.
Midagi olen kindlasti veel unustanud ja võib-olla lisan siia veel kui tuleb meelde.

Heti kun 13 kk tuli täyteen Emma nousi itsenäisesti pystyyn ja teki ensimäisen askelen, sen jälkeen onkin harjotelut jatkuvasti pystyyn nousemista ja tukien kävelemistä. Kävelty on tukien, mutta itsenäistä kävelemistä ei ole vielä tässä kuussa ollut (seuravaassa kuussa onkin sitten eri jutut)
Kunnon sairaukset on alkanut, meidän neitokaine kuka ensimäisen vuoden aikana ei ollut kertakaan sairana on nyt sairastanut aika monet nuhat, yskät, silmätulehtuksen, korvatulehtuksen ja syönyt kahdet antipiotit ja silmätipat. Käytin ensimäistä kerta hammaslääkerissä ja kaikki oli hyvin.

Puhutaan jatkuvasti, muutamia sanoja:
kiisu - kissa
emme - äiti
auto - auto
mäm- mäm - ruoka
kirja - kirja
osataan laskea neljän, eli se toimi niin että me sanotaan yksi ja Emma sano kaksi, sitten me sanotaan kolme ja Emma neljä.

EDIT. Unohtin tänne laita monia juttuja. Ollaan luovuttu tutista 100%, tarhassa se on veilä käytössä, mutta olen sinnekin ilmoitanut että ne voisi pikkuhilja rupea luopumaan siitä. Tuttipullo on vielä käytössä, siitä luopuminen ei ole onnistunut. Syötän puolet ajasta itse, eli tarhassa varman syö koko ajan itse, mutta kotona usein autan toisella lusikalla, että menisi vähään nopeammin ja enemmän suuhun. Tyttö itse on niin onnelinen, kun saa itse syöty. Vaateiden puolelat on käytössä 80-86, housut on 80 ja paita puolella on enemmän käytössä 86.
Jotain olen varmaan vielä unohtanut ja tulen tänne lisämään kun muistaan.

1 kommentti:

J-P kirjoitti...

>>Jotain olen varmaan vielä unohtanut ja tulen tänne lisämään kun muistaan.<<

Joo, olet unohtanut laittaa uusia valokuvia. :D